- ACTIVITĂȚI DE CONȘTIENTIZARE La Școala Gimnazială nr. 12 din Timișoara au demarat activitățile proiectului Jucării și povești despre responsabilitate. 90 de copii de 6-9 ani au fost familiarizați cu termenii de modă/fashion, fast fashion, risipă. Au conștientizat că, în general, oamenii cumpără mai multe haine decât ar avea nevoie, le poartă o perioadă scurtă, le abandonează și cumpără altele, dorind să fie mereu ,,la modă”. Apoi le aruncă producând o risipă care face rău naturii, sănătății mediului dar și sănătății oamenilor. S-au mirat aflând cât de multă apă se consumă pentru fabricarea unui singur tricou și ce cantitate mare de obiecte de îmbrăcăminte ajunge la gunoi. Au aflat din ce sunt făcute hainele și care este sursa unor fibre textile naturale. Au avut ocazia să atingă și să compare țesături de bumbac, in, cânepă, iută, cocos, lână, mătase. În conformitate cu denumirea proiectului (Jucării și povești despre responsabilitate), jucăriile i-au însoțit pe cei mici pe tot parcursul activităților. Oița Lana, capra Cașmi, iepurașul Ango i-au ghidat în călătoria prin lumea fascinantă a fibrelor textile. Copiii au fost invitați să își confecționeze propriile jucării folosind obiecte de îmbrăcăminte uzate pe care, altfel, probabil le-ar fi aruncat.









2. DĂM HAINELOR O NOUĂ VIAȚĂ!
Acesta este sloganul care a însoțit activitățile din cadrul proiectului JUCĂRII ȘI POVEȘTI DESPRE RESPONSABILITATE. Copiii au avut sarcina ca, timp de două săptămâni, alături de părinții lor, să facă un inventar al propriilor obiecte de îmbrăcăminte, să selecteze haine care le-au rămas mici, care nu mai sunt utile în familie și să le aducă la școală. Multe hăinuțe care, probabil, ar fi ajuns să fie aruncate au primit o ,,nouă viață” și au produs mare bucurie altor copii mai mici de statură. Pentru elevi a fost un important exercițiu de responsabilizare. Au învățat să nu mai abandoneze sau să arunce lucrurile de care nu mai au nevoie ci să învețe să le dăruiască, să le prelungească durata de utilizare, să reducă risipa.





3. VIZITE DE STUDIU
De unde obținem fibrele textile naturale din care se confecționează haine și alte obiecte utile? Unde și cum cresc animalele care ne furnizează unele dintre aceste fibre? Cu ce se hrănesc? Cum se îngrijesc? La aceste întrebări au aflat răspunsurile elevii care au participat la vizitele de studiu desfășurate la Sâmbăteni și Murani. Cei 90 de elevi implicați în proiectul JUCĂRII ȘI POVEȘTI DESPRE RESPONSABILITATE au învățat că îngrijirea animalelor de la fermă presupune multă atenție, efort, dedicare și … responsabilitate. Ar trebui să fim mult mai atenți și grijulii cu hainele confecționate din aceste fibre! Să prețuim ființele vii din jurul nostru, să respectăm munca oamenilor care le îngrijesc!






4. UNDE ȘI CUM SE FAC HAINELE?
În urma vizitei realizate la atelierul de confecții PIF, copiii au aflat cine face hainele pe care le purtăm, unde se produc ele, cum se croiesc, cum se fac cusăturile.


Cât de multă muncă e necesară pentru a confecționa o vestuță școlară! a exclamat majoritatea micilor școlari. Să ne arătăm respectul și aprecierea față de munca oamenilor care lucrează în domeniul confecțiilor obiectelor de îmbrăcăminte având grijă de hainele noastre!

Copiii au avut ocazia să viziteze MUZEUL CÂNEPII, să admire uneltele de țesut din vechime și frumoasele costume populare.



5. FORMAREA UNOR DEPRINDERI DE CROIT ȘI CUSUT
Copiii au învățat să facă noduri, să coasă nasturi, să execute câteva puncte de cusătură. Mânuțele harnice au devenit din ce în ce mai îndemânatice în mânuirea acului de cusut! Au avut și modele demne de urmat! Elevii-mentori din clasa a V-a, care au experiență din anii trecuți în arta croitului și cusutului, i-au încurajat și i-au ajutat în timpul activităților.






6. MARIONETE ȘI PĂPUȘI
La școala noastră s-a înființat o super-trupă de teatru cu 90 de membri, școlari din clasele pregătitoare, I și a II-a. Și nu este o trupă oarecare! Copiii și-au confecționat marionetele din obiecte de îmbrăcăminte uzate (tricouri, șosete, mănuși) și și-au compus singuri piesele de teatru cu subiecte despre RESPONSABILITATE. Le mulțumim foarte mult părinților pentru ajutor!








